Follow me
0

Mák jako super potravina i jako skvělý makový olej v péči o pokožku

 

Mák je oblíbený v kuchyni, na zahradě i v kosmetice.

V Čechách je mák oblíbený a nezastupitelný. Výborně chutná a je v naší kuchyni tradiční. Původně se hodně pěstoval v každé zahrádce a znovu se do nich vrací.

Stejně důležité místo může mít i v kosmetice nebo gastronomii, jako úžasný rostlinný olej. Kromě toho se mák také pěstuje pro použití ve farmacii ( mák farmaceutický nebo technický, jsou jiné odrůdy)  Neméně často také jako krásná okrasná rostlina.

 

 

Jaký mák používáme?

Existují dva druhy máku setého, mák semenný a mák opiový, ten se ale u nás nepěstuje. Naopak v pěstování máku setého – semenného patří ČR k předním pěstitelům a producentům, přičemž ten český mák má ve světe výborné jméno a kvalitu.  Legálně se pěstuje téměř ve 14 zemích, např. Slovensko, Maďarsko, Francie, Rakousko a hodně i v Turecku. 

 

Opium z máku

Z naříznuté nedozrálé makovice vytéká mléčná šťáva (latex), která se nazývá opium. Má tišící účinky při bolestech a dostává člověka do stavů opojení.

Těchto účinků se vždy využívalo k léčení a i dnes je opium z máku důležitou surovinou pro výrobu léků. Vedle toho ale je opium využíváno ke změně stavu vědomí, což je návykové a nebezpečné a poškozuje to zdraví.

Tyto účinky makového opia umožňují látky, které rostlina vytváří a kterým se říká alkaloidy.  Právě mák opiový obsahuje více těchto alkanoidů, než u nás pěstovaný mák setý – semenný, opium a kodein. Opium z máku pak najdeme v řadě lécích například na tlumení bolestí a silného kašle.

 

Oblíbený mák – super potravina s úžasnou chutí

Skvělá chuť, vůně i obsah účinných látek. Mák byl oblíbený již v antickém období, používal se v Egyptě, Římě i Řecku. Oblíbený byl u antických sportovců. Zbytky makových semen se našly v mnoha vykopávkách a bylo určeno, že pocházejí již z doby kamenné.

Kromě jeho použití k léčbě se mák naštěstí nadobro zabydlel v našich kuchařkách a kuchyních a jeho použití je stále oblíbené. Hojné je jeho přidávání jako posyp na pečivo a většina z nás miluje sladké pečivo s mákem, makový závin, buchty s mákem nebo tradiční české makové koláče.

Někdy je mák také nazývaný jako superpotravina. Je bohatý na olejové a linolové kyseliny, důležité pro pohodový cholesterol a v péči o pokožku. Protože obsahuje hodně vitamínu E, působí jako antioxidant, má příznivý obsah – poměr omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin.

Velmi cenné je velké množství vitamínu A, B1, B2,B3,B6,C a kyselinu listovou. Dále obsahuje také bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály. Mák je zejména ceněným, významný a dobře vstřebatelným zdrojem vápníku, údajně až 10 x více než v kravském mléku, které je pro někoho těžko stravitelné a využitelnost vápníku z mléka pro člověka je také často diskutované téma. Mák je tedy ideální pro lidi s intolerancí nebo dietním omezením kravského mléka. Na trhu se také objevují produkty typu „nemléko“, tedy mléka z rostlinného materiálu a právě makové mléko tedy můžeme zařadit do jídelníčku.

Obsahuje také minerály jako je draslík, hořčík, fosfor, mangan, měď a železo. Díky tomu má skvělý vliv na naše kosti, vlasy i pokožku. Aplikovat můžeme jako kosmetiku i jako jedlý lék, tedy mazat můžeme zvenčí i zevnitř. 

 

 

Kvalitní rostlinný makový olej a jeho použití v kosmetice a péči

Skvělé složení makových semen se pak také projevuje i u lisovaného rostlinného oleje z makových semen, ideálně lisovaného za studena, kdy má rostlinný olej tu nejlepší kvalitu. Dotazem u producenta pak můžeme ověřit jak olej skutečně lisuje. Za studena je ideální při teplotách max. kolem 40 stupňů, přičemž legislativa definuje listování za studena jako proces při kterém může teplota dosahovat 80-90 stupňů. 

Makový olej se používá samostatně pro skvělé ošetření suché, citlivé nebo i dětské pokožky nebo jako nosný rostlinný olej pro ředění éterických olejů a přípravu speciálních masážních aromaterapeutických kompozic.

Vhodný je pro péči o nehty i vlasy. Pro vlasy lámavé, suché a poškozené se může použít do vlasových olejových zábalů. Je skvělým základem pro směsi, do který se přidávají esenciální oleje pro podporu a růst vlasů, zejména rozmarýnový esenciální olej,  ( například do 10 ml makového oleje můžeme přidat 3 kapky esenciálního oleje rozmarýnu).

Maková semínka v kosmetice

Maková semínka se používají  do běžných tělových nebo saunových peelingů. Jsou jednou z nejlepších ingrediencí z hlediska funkčnosti i nutriční výživy pokožky.

Teplem v sauně se ze semínek uvolní blahodárné účinky, které si pak pokožka může vychutnávat. Přidat můžeme třeba i zmíněný makový olej. Pro peelingový efekt jsou maková semínka vhodná a také často používaná do peelingových mýdel.

 

 

 

Makový olej v péči o naše zdraví

Makový rostlinný olej je skvělá volba pro pokožku i svaly. Díky skvělému obsahu látek, zejména hořčíku, je makový rostlinný olej vhodný pro masáž namožených či bolavých svalů, kdy se kůži a svalům při masáži dostane blahodárného ošetření a výživy zároveň. Vhodnou volbou je při svalových křečích, osteoporóze i při rehabilitaci pohybového aparátu. Jeho vstřebávání napomáhá vitamín D.

Je tedy úžasný při péči o pokožku během léta, kdy z péče získáváme maximum.

Pro své uklidňující účinky je mák řazen mezi přírodní „psychofarmaka“. Pomáhá při duševní nerovnováze a při neurózách. Podle nedávných studií je také vhodný při prevenci rakoviny. 

Rostlinným makovým olejem masírují maminky miminka, aby klidně usínala a spala. Použít ho můžeme při bolestech hlavy a migrénách, pokud máme problémy s usínáním z přepětí nebo vyčerpání. Před spaním si pak po masáži můžeme dopřát i makovou buchtu. 

Nicméně makový olej lze využít i v kuchyni k různým gastronomických způsobům přípravy jídla a ke zpestření chutí a zejména jako zajímavou a na živiny bohatou alternativu k běžně používanému olivovému nebo slunečnicovému oleji například do salátů. Kvalitní rostlinný makový olej se lisuje u nás v Čechách, z makovic u nás vypěstovaných. Můžeme jeho nákupem podpořit místní, lokální suroviny.

Samotná maková semínka se mohou použít do různých tělových nebo saunových peelingů. Intenzívního účinku dosáhneme použitím makového rostlinného oleje a současně makových semen.

Pokud má tedy někdo na zahrádce místo, určitě se vyplatí mák vysévat, dobře roste, jednoduše se sbírá a dobře se také skladuje. Můžeme tedy mít svoji vlastní skvělou čerstvou zásobu máku na zimu a obohatit si tak svůj jídelníček o skvělou superpotravinu.

 

Mák, který obdivujeme pro jeho krásu

Mák jako rostlinu můžeme najít v mnoha podobách. Kromě klasicky bíle kvetoucího máku určitě z polí známe ten „divoký“ červený mák vlčí, který je úžasnou ozdobou polí s krásnou energií, kdy pohled na takové pole hojně zarostlé vlčím mákem potěší každého.

Na zahrádkách ale najdeme mnoho dalších bratranců a sestřenic. Máky okrasné se pěstují jako skalničky, trvalky, i jako letničky.

Mají krásné syté plné barvy a zaujmou již na první pohled. Mají jednoduché i plné květy různých velikostí.

 

Proč je mák skvělý?  Je to  výborná přírodní alternativa pro nutriční doplnění látek, které naše tělo a pokožka potřebuje a co často draze doplňujeme v podobě doplňků stravy, které ale nemusí mít dobrou í bioaktivitu a jsou syntetické. Mák nabízí ve skvělé kondici a pro tělo ideálně vstřebatelné živiny, stejně jako řada rostliny kolem nás..

 

 

 

Vlčí mák jako léčivka

 

Květy vlčího máku se používaly pro barvení vín, sirupů a dalších věcí v potravinářství. Okvětní lístky vlčího máku, které se musí sušit velmi opatrně se pak používají do čajových směsí třeba při kašli, průduškových onemocněních a také při angíně. Přidávat se mohou i do sirupů na tyto zdravotní problémy. Stejně tak do bylinných čajových směsí, zaměřených zejména na pohodu.

Máme to štěstí, že máme mák a máme ho volně dostupný. Někde, je na seznamu zakázaných rostlin  a látek kvůli protidrogové prevenci, někde je užívání semínek zakázané z náboženských důvodů ( Saúdská Arábie nebo Spojené arabské emiráty).

Česká republika spolu s Tureckem pak patří mezi největší světové pěstitele.  Mák na českém trhu občas kontroluje inspekce, hlídá kvalitu máku. Ten bohužel distributoři často míchají s dováženým a jeho kvalita je pak horší nebo obsahuje právě opiové alkanoidy. Například v roce 2019 se prokázalo, že některé máky na trhu několikanásobně překračují povolené limity,  a pak také samozřejmě EFSA – Evropský úřad pro bezpečnost potravin. 

 

 

 

 

 

Kam dál?

 Akce, pozvánky, školení, konference

 

Další články v rubrice Bylinky a koření

 Aura parfémy
Květinové vody – hydroláty/hydrosoly – jaké jsou pravé květinové vody? 
Vykuřovadla a vykuřování, jak čistit prostor, nový směr v aromaterapii, jak vykuřovat pomocí bylinek?

Bylinky pro dobrou náladu
Kurkuma, zázračné koření pro zdraví a krásu
Bylinkové wellness rituály
Aroma koupele – magické rituály krásy
Bylinkové wellness rituály – bylinky a koření ve službách krásy, pohody a zdraví
Bylinky na bolest hlavy

 

Další články domácí wellness:

Domácí wellness rozmazlování – vana plná pohody
Aroma koupele- magická energie z přírody
Bylinkové wellness rituály pro zdraví a krásu
Wellness kosmetika a beauty
Aromaterapie – ovlivní náladu
Víc než jen koupelna – wellness v koupelně – trendy v obkladech
Wellness vybavení pro domácí wellness
Jak postavit domácí wellness?    
Esence do sauny, vůně do sauny  
Bylinky ve wellness – wellness rituály – bylinky a koření  

                                             

 

Wellness interiéry

 
Čím obložit vířivky
Nejčastější problémy s vířivkami a jak to řešit I. část

Nejčastější problémy s vířivkami, jak to řešit II.část
Víc než jen koupelna – domácí wellness-nové trendy v obkladech
Stavíme domácí wellness
Dekorativní obklady ve wellness a spa

 

                                            

 

Další články – sauny a saunování

Výběr esencí do sauny – provoněná pohoda
Dekorace do sauny – doplňky do sauny

Dekorace do sauny – obložení kameny, kámen v sauně
Jaké dřevo do sauny?
Solná dekorace do sauny – sůl v sauně
Fotogalerie domácí sauna – inspirace
Hamam lázně a procedura
Barevné osvětlení sauny – kolorterapie
Peelingové saunové rituály – pro domácí sauny
Domácí wellness

 

 

Rubriky na wellnesslife.cz

Wellness procedury
Wellness terapie
Zdraví a péče
Wellness trendy
Wellness interiéry
Wellness vybavení
Wellness kosmetika
Domácí wellness
Domácí sauna a saunování
Zahradní wellness, outdoor
Wellness

 

 

 

 

 

Komentáře (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Komentáře nejsou povoleny.