Follow me
0

Novinky z celého světa na veletrhu bio kosmetiky a přírodní kosmetiky, Vivaness 2018

Svěží trendy v kosmetice, wellness, beauty a SPA
Jarní probouzení – nová energie

Jaro patří již tradičně veletrhům, novinkám, inovacím a prezentacím. Svěží vítr každoročně přináší novou energii hlavně do oboru kosmetiky a do oblasti péče o tělo, duši a mysl – wellness sektoru.

Wellness sektor se už zhruba deset let vyvíjí velmi rychle a stále nabírá rychlejší tempo rozvoje a to jak v oblasti technologií a vybavení, které v provozu vše zjednodušují, tak v oblasti individuální péče, která je stále více cílena na klienta samotného a jeho individuální přání.

Velkou oblastí, která celosvětově vykazuje významné tempo rozvoje a stále stoupajících obratů, je pak oblast přírodní a bio kosmetiky. A oblast, které se věnuje opravdu velká pozornost je rozhodně oblast zdrojů účinných látek a základních ingrediencí pro kosmetické produkty z oblasti fair trade. Právě tento svět je na veletrhu Vivaness koncentrovaný z různých koutů světa. Skutečná ochutnávka toho nejlepšího a nejzajímavějšího.

 

 Novinky z celého světa
veletrh Vivaness – bio a přírodní kosmetika z celého světa

Mezinárodní biobranže kosmetiky a biopotravin se jednou za rok schází na vůdčím světovém veletrhu Biofach a  Vivaness v Norimberku.  Trend bio a přírodní kosmetiky je trvalý. A jak tvrdí letošní tisková zpráva veletrhu přírodní a bio kosmetiky – Vivaness 2018, budoucnost patří přírodní kráse.

O tom, že toto odvětví neustále roste a prosperuje, pravidelně informuje oborová publikace Naturkosmetik Branchenmonitor nakladatelství Naturkosmetik Verlag, Dortmund, která již několik let ukazuje, že míra růstu u kontrolované přírodní kosmetiky, napříč všemi obchodními kanály, narůstá dvoucifernými čísly.

Celosvětovou poptávku neochromila ani ekonomicky pohnutá léta. Spotřebitelé stále častěji vědomě volí právě tyto produkty.

Letos se na veletrhu představilo 275 vystavovatelů ze 40 zemí světa. Některé  zde byly poprvé, zejména destiléři a producenti z Bosny a Hercegoviny, kteří nabízejí kvalitní a zajímavé produkty, také Senegal či Jižní Korea, prezentující produkty z oblasti fair trade.

Veletrh je také tak trochu ukázka toho, jak se co dělá, nebo získává, poodhaluje se stále více z procesů výroby kosmetiky. Proto jsou na veletrhu k vidění i destilační přístroje, nebo lis, ve kterém jsou piniové oříšky a získává se z nich rostlinný olej. Hodně jsou také vidět hydroláty a vzorky jsou u stánků k dispozici.

 

 Vivaness jako barometr trendů
pro nadcházející období

Veletrh ukazuje, jakým směrem se bude nejbližší budoucnost v bio kosmetice a prírodní péči ubírat.  

Mezi zajímavé a lákavé suroviny  pro kosmetický průmysl a wellness  péči letos určitě patřily produkty z baobabu, zejména prášek a rostlinný olej. A to nejen v oblasti kosmetiky, ale i potravin či superpotravin. 

Již několik let je to pak růže, aloe vera a produkty z opuncie či arganový olej.

Stále je vidět zájem o esenciální olej ze slaměnky (Helychrisum), který nyní dle prodejců surovin válcuje zájem o myrhu a kadidlo.  Tradičně zde bylo pestré zastoupení produktů pro péči o děti.

 

Aromaterapie pro pohodu a relaxaci

 Řada vystavovatelů z oblasti destilérů esenciálních olejů a aromaterapie prezentovala základní suroviny z různých koutů světa a bylo možné s nimi hovořit o trendech a hlavně přivonět k jednotlivým olejů.

Kosmetické aromaterapeutické firmy se pak hodně zaměřují na směsi koncipované na cílenou péči, zejména na ženy, na harmonii a relaxaci, jsou vidět koncepty cílené na celkové, holistické použití.

K tomu se používají speciální ingredience, například MANUKA, olej svým původem z Nového Zélandu, který má holistické zklidňující působení na tělo, duši i mysl. Klidní nervový systém, zmírňuje stres a pnutí. Stejně tak působí i na pokožku, například ve spojení s hydrolátem z jasmínu ( květinová voda) a s aloe vera. V této kombinaci byla na veletrhu prezentovaná kosmetická řada pro péči a čištění pleti.

Synergické směsi pro harmonii ženy pak obsahovaly esenciální oleje, hydroláty a rostlinné oleje, které ženám voní nejvíce a které jim také přinášejí harmonii na úrovni těla, duše i mysli.  

Například velká společnost Primavera, dodavatel aromaterapie a tělové péče, měla do hodnocení o nejlepší produkty veletrhu přihlášený velmi krásný produkt – osvěžující a vyrovnávající balanční olej, určený pro harmonii ženy, kde hlavní složky tvoří růže, bergamot, šalvěj muškátová a máta. Dalším krásným produktem byla směs na dobrý spánek.

 

K širokému zastoupení hydrolátů pak patřilo i zajímavé zastoupení přírodních air sprejů, rozprašovačů vůní do prostoru, které podle složení působí v prostoru jako mocní aroma pomocníci. Vytvářejí skvělou atmosféru pro odpočinek, práci a soustředění, stejně tak i pro uklidnění, vyrovnání energií, co zrovna potřebujeme. Použít můžeme jednodruhové rozprašovače nebo opět zajímavé kombinace – synergie. Svěží a zároveň podporující byl air sprey ze švýcarské borovice – svěží, dřevěná a hřejivá vůně.

Velmi aktivně a smyslně se také prosazuje koření v recepturách produktů péče o tělo a vlasy. Zajímavý, a také do soutěže přihlášený, byl například šampon s obsahem aktivních látek z čili a litsey.

Řada ingrediencích, které se do směsí krémů a olejových synergií přidávají, byly k vidění v jejich původní zdrojové-rostlinné podobě, což je určitě zajímavé vidět a vědět, jak žádané, účinné kosmetické složky vypadají, než se zpracují.

Kromě arganových plodů, baobabu a sušených byliny a rostlin bu byla k vidění například tonka, hodně využívaná zejména v parfémářství.

 

 

Přírodní a bezpečné

Mezi letošní trendy patřily barvy na vlasy získané z přírodních zdrojů (organic herbal hair colour), vidět byla hlavně henna.

Další zajímavou oblastí byla asijská přírodní a bio kosmetika.Není divu, právě Asie je již několik let světem, kde kosmetické firmy zažívají obrovský rozvoj díky velké poptávce po kosmetických produktech od spotřebitelů. Asie doslova žije kosmetikou a péčí. 

Velkou pozornost také získaly kosmetické koncepty z inovativních aktivních  ingrediencí, například přípravky určené k ochraně pokožky při pobytu na slunci a po slunění vyrobené tak, aby neobsahovaly sporné či prokázané látky narušující zdraví.

Ty, i když se ví o jejich škodlivosti, jsou stále součástí běžně dostupné kosmetiky určené k ochraně pokožky na slunci.

 

 

Baobab a jeho využití

Z baobabu se využívá rostlinný olej a prášek. Baobab je také jedlý, uvnitř bílá hmota je velmi výživná a chutná! Nakonec zůstanou malé pecky – semínka.

 

 

 Zajímavé členění veletrhu

Trh přírodní kosmetiky a největší mezinárodní veletržní platforma tohoto odvětví –  VIVANESS skýtají  každoročně mnoho poutavého a inspirativního.

Vivaness je  určen odborné veřejnosti a je zde tudíž zaručena opravdová prezentace profesionálů zaměřených na různé směry v kosmetice a wellness.

Od vývoje kosmetiky, destilaci esenciálních olejů a dodavatele surovin, po prodejce konečných produktů v oblasti kosmetiky, kadeřnictví, wellness a spa.

Součástí veletrhu jsou odborné konference, kongresy a prezentace. A jak je i letos vidět, přírodní a bio kosmetický sektor  rozhodně pokračuje na své cestě být leadrem celého kosmetického odvětví.  

Každoročně se zde objevují novinky předních větších firem i drobných, mladých inovativních společností, které se specializují určitým konkrétním směrem.

Ti mají svůj speciální prostor v sektoru „Breezee“ – speciální expozice. Zde letos našlo prostor 23 vystavovatelů z 8 zemí.

 

Zajímavou částí je expozice Vivaness Novelty stand, kde návštěvníci volí favority v 7 kategoriích z letošní 182 produktů, a kde se vybírá  Best New Product.

Tady najdeme přehlídku toho nejlepšího co přichází na trh, novinky a produkty, jež apelují na nejlepší ocenění.

V pavilonu mladých inovátorů, Young Innovative Companies Pavilion má prostor 10 německých firem, nováčků na veletrhu, které mají podporu místní vlády.

 

V hale Vivaness, kde se prezentuje bio a přírodní kosmetika, je i kavárna a dostatečný prostor stolků se židlemi, kde se dá kdykoliv vyřešit malé občerstvení i posezení s obchodními partnery, což je opravdu jedinečné zázemí.  Pokud sem přijedete na jeden den, nemusíte z konkrétní haly odbírat.

K tomu se v hale také nachází oddělený prostor pro prezentace a přednášky.  Zajímavý je i odpočinkový prostor s distribucí různých tiskovin, časopisů, brožur a novin, které jsou zdarma k dispozici v policovém systému s výklopnými předními dvířky. Kávu si můžete dát v restauraci, kavárně nebo z automatu. Ve vstupní hale veletržního komplexu hraje klavírista..

 

 

text a foto: Jiřina Kopřivová, Vivaness

 

 

Kam dál?

 

Další články v rubrice Bylinky a koření

 Aura parfémy
Květinové vody – hydroláty/hydrosoly – jaké jsou pravé květinové vody? 
Vykuřovadla a vykuřování, jak čistit prostor, nový směr v aromaterapii, jak vykuřovat pomocí bylinek?
Bylinky pro dobrou náladu
Kurkuma, zázračné koření pro zdraví a krásu
Bylinkové wellness rituály
Aroma koupele – magické rituály krásy
Bylinkové wellness rituály – bylinky a koření ve službách krásy, pohody a zdraví
Bylinky na bolest hlavy

 

Další články domácí wellness:

Domácí wellness rozmazlování – vana plná pohody
Aroma koupele- magická energie z přírody
Bylinkové wellness rituály pro zdraví a krásu
Wellness kosmetika a beauty
Aromaterapie – ovlivní náladu
Víc než jen koupelna – wellness v koupelně – trendy v obkladech
Wellness vybavení pro domácí wellness
Jak postavit domácí wellness?    
Esence do sauny, vůně do sauny  
Bylinky ve wellness – wellness rituály – bylinky a koření  

 

 

Wellness interiéry

 
Čím obložit vířivky
Nejčastější problémy s vířivkami a jak to řešit I. část

Nejčastější problémy s vířivkami, jak to řešit II.část
Víc než jen koupelna – domácí wellness-nové trendy v obkladech
Stavíme domácí wellness
Dekorativní obklady ve wellness a spa

 

                                            

 

Další články – sauny a saunování

Výběr esencí do sauny – provoněná pohoda
Dekorace do sauny – doplňky do sauny

Dekorace do sauny – obložení kameny, kámen v sauně
Jaké dřevo do sauny?
Solná dekorace do sauny – sůl v sauně
Fotogalerie domácí sauna – inspirace
Hamam lázně a procedura
Barevné osvětlení sauny – kolorterapie
Peelingové saunové rituály – pro domácí sauny
Domácí wellness

 

 

Rubriky na wellnesslife.cz

Wellness procedury
Wellness terapie
Zdraví a péče
Wellness trendy
Wellness interiéry
Wellness vybavení
Wellness kosmetika
Domácí wellness
Domácí sauna a saunování
Zahradní wellness, outdoor

 

 

 

 

 

Komentáře (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Leave a Reply




If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.