Follow me
0

Nejčastěji kladené dotazy z pohledu ájurvédy – potraviny v ájurvédě

Jak si vylepšit zdraví díky ájurvédě?

Ájurvéda, jakožto ucelený systém pohledu na vše živé, tedy nejen na lidský život a zkoumající principy rovnováhy a harmonie v přírodě a tedy i naší, dle vlastností 5 prvků, jež jsou základem všeho živého a tedy i všech dějů na naší planetě, nachází odpovědi na všechny otázky našeho bytí. Což nám má pomáhat žít život bez konfliktů těla i duše, tedy život v harmonii a v důsledku toho i bez nemocí. Proto zde můžeme nalézt i odpovědi na otázky, na které jsou dost často rozporuplné odpovědi v různých médiích.

Jak na nás působí potraviny dle ájurvédy?

 zdravi-kava-wellnessKáva- vysušuje, prohřívá, rychlý náběh povzbuzujících účinků, zakyseluje, s vlastností do ájurvédské doši PIT, snižuje ženskou energii, nedoporučuje se proto během menstruace. Konzumace se doporučuje zásadně bez mléka, se sklenkou vody a špetkou kardamonu. Proto kafa může kávu odpoledne, váta a pita jen dopoledne nebo kolem oběda nebo raději vůbec ne. V ájurvédě obecně platí, že co je dobré pro jednu konstituci, nemusí být dobré pro druhou. Zajímavé je také zamyslet se nad kombinací kávy a mléka. Mléko je ochlazující a příliš protikladné kávě, takže tato kombinace pak uvádí náš organismus ve zmatek, tedy disharmonii.

Čokoláda- (bereme v úvahu jen kvalitní hořkou čokoládu s třtinovým cukrem
vyživuje, uzemňuje, zklidňuje, je těžká, s vlastností do ájurvédské doši KAFA, zvyšuje ženskou energii.

byliny-cajČaj- podobně jako čokoláda, káva, alkohol se bere jako extrémní stimulant, jako droga (ájurvéda je proto principielně nedoporučuje).všechny tyto stimulanty mohou způsobit disharmonii konstituce, tedy nerovnovážný stav našeho organismu.

Čaj je převážně prohřívající, zakyselující, má pomalejší náběh ve svých povzbuzujících účincích než káva, zejména čaj černý, který navíc dráždí žaludeční i střevní sliznici, (jiné vlastnosti vesměs pozitivní, podporující trávení a prokrvení a celkové posílení organismu má tzv.bílý, másala čaj, což je směs koření mléka a černého čaje a cukru).
Na rozdíl od černého čaje, zelené čaje obsahují mnoho užitečných minerálních látek, antioxidantů a též vitamín C, jsou vhodnou prevencí proti rakovině, mohou mírně snižovat krevní tlak.Většina japonských čajů nezakyseluje. Pozor na rozdíl od černých čajů se pijí zásadně bez cukru a vždy jen teplé.

Čaje bylinné se pijí převážně dle doporučení teplé a nepijí se po jídle a také se neužívají dlouhodobě.
Mezi vyjímky patří ájurvédský čaj TULSÍ, což jest indická bazalka, který se může pít jak teplý tak studený i s jídlem i v malém množství po jídle i dlouhodobě.

Pivo- je těžké, výživné, zvyšuje ženskou energii, není proto vhodné jeho pití večer. Původně se pivo pilo čerstvě vařené, tedy teplé. Studené pivo a vůbec studené nápoje neodpovídá pravidlům harmonické stravy dle ájurvédy. Navíc mnoho druhů piv může zvyšovat kyselost v těle.

Alkohol- víno bylinné, dle zdravotního stavu v malém množství dle doporučení .Kvalitní šumivá vína v přiměřeném množství, díky obsahu kyslíku, mohou pozitivně ovlivňovat srdeční činnost. Tvrdý čistý alkohol jen v určitých situacích, přiměřeně ke zdravotnímu stavu a v malém množství se toleruje, podporuje trávicí enzymy, má prohřívající a desinfikující účinky.

spa-wellness-herbsO pití obecně platí:
– nic studeného, nic instantního, nic s bílým rafinovaným cukrem, nic s umělými sladidly
– nepít hned po jídle
– pít mezi jídlem a to spíše více dopoledne než odpoledne
– v případě průběhu jídla jen po malých doušcích čistou vodu nebo čaj tulsi
– výjimkou pití po jídle je v malém množství čaj pu-er podporující trávení a spalování tuků a ájurvédský čaj triphala

Nejjednodušší detoxikací a podporou trávicích enzymů je pití 10 minut převařené vody, teplé a na lačno během celého dne.

Houby-jsou těžké, uzemňující, zvyšují ženskou energii, není vhodná jejich konzumace večer.
Něco jiného jsou mediciální houby, jejich použitím se zabývá hlavně čínská medicína, v ájurvédě až na malé výjimky se nepoužívají. Na druhou stranu ale houby odebírají z těla toxiny.

Maso- ájurvéda maso nevylučuje, je třeba však přihlížet ke konstituci dle ájurvédského tridoš systému a dle momentálního zdravotního stavu. Obecně, dle ájurvédy, maso prohřívá, je hůř stravitelné, zvedá agresivitu, zatemňuje mysl (čímž se myslí snižování kreativity a intuitivního myšlení). Dnes se již ví, že bílkoviny obsažené v mase jsou nahraditelné v dobře připravené vegetariánské stravě, za použití vhodných koření a jejich směsí. Pokud maso, tak zejména z rychlé zvěře, což je divočina, z domácí zvěře například králík i krůta. Králičí maso má ochlazující účinky. Při výživové dietě se doporučuje slepičí vývar.

Rybí maso- naše rychlé ryby, např. pstruh, štika, z mořských ryb pouze malé, rychlé ryby .

Při názoru na konzumaci masa může hrát roli i duchovní aspekt o zabíjení živých tvorů. Na druhou stranu i rostliny jsou živí tvorové a překvapivě toho mají s lidským organismem mnoho společného. V přírodě platí přirozené zákony o potravinovém řetězci, kde člověk je na jeho vrcholu a neměl by svými přehnanými potřebami zbytečně narušovat jeho rovnováhu.

Mléko kravské-samotné mléko ájurvéda nedoporučuje, zahleňuje, je těžké, ochlazující. Naše enzymy jsou jiné než enzymy telátka, proto je pro nás těžce stravitelné. ajurveda-Vladimir-MazalPokud se používá mléko tak plnotučné v různých úpravách s kořením a s bylinami, i jako součást některých nápojů.
Jiné vlastnosti má kozí mléko, je prohřívající, lehce pro nás stravitelné. V ájurvédském jídelníčku vzhledem k výše uvedeným vlastnostem mléka , jsou veškeré kaše na bázi vody.

Ovoce -dle ročních období a z místních ověřených zdrojů. Pokud je to ovoce tropické, tak se doporučuje v dopoledních hodinách a v malém množství, vzhledem k našim trávicím enzymům.

Mořské řasy– opět podobně jako u mléka, naše enzymy nejsou pro tuto stravu obyvatel, žijících v zcela jiných oblastech uzpůsobeny. Proto jsou v našich podmínkách vhodné jen kombinace těchto mořských řas se sladkovodními.

Vajíčka-zvyšují ženskou energii, z hlediska ájurvédských doš je to konstituce kafa, posilují sexualitu, nejvíce vajíčka křepelčí, ne více než jednou týdně, běžně ve stravě dle ájurvédy se nepoužívají. Z výše popsaného vyplývá , že houby s vajíčky dohromady , bramborová kaše zadělávaná na mléku, kaše s masem dohromady, nejsou dle ájurvédy vhodné kombinace.

autor: Vladimír Mazal, Ájurvédské rodinné lázně, Hrubá Skála – Borek u Turnova

 

 

 

 

Kam dál?

Ajurvédské masáže,
Kurkuma léčí – kurkuma v ajurvedě,

 

 Další články v rubrice Bylinky a koření

Bylinky pro dobrou náladu
Bylinkové wellness rituály
Aroma koupele – magické rituály krásy
Bylinkové wellness rituály – bylinky a koření ve službách krásy, pohody a zdraví

Bylinky na bolest hlavy

 

Domácí wellness – inspirace

Domácí wellness rozmazlování – vana plná pohody
Peelingové saunové rituály – domácí sauna
Wellness kosmetika a beauty
Aromaterapie – ovlivní náladu
Víc než jen koupelna – wellness v koupelně – trendy v obkladech
Jak postavit domácí wellness?

Bylinky ve wellness – bylinky a koření

 

                                              Další Rubriky na wellnesslife.cz

Wellness procedury
Wellness terapie
Zdraví a péče
Wellness trendy
Wellness interiéry
Wellness vybavení
Wellness kosmetika
Domácí wellness
Domácí sauna a saunování
Zahradní wellness, outdoor
Wellness
Wellness spa wellness, wellness a spa, spa a wellness, wellness spa, wellness-spa, spa wellness wellness styl, exotické wellness, wellness centrum, spa – wellness, exkluzivní wellness, exkluzivni wellness, spa wellness centrum, wellness spa, wellness a spa, wellness a spa, atmosféra wellness, wellness atmosféra, atmosféra ve wellness,

wellness hotel, wellness trendy, wellness interiery, interiery wellness, wellness design, wellness dekorace, wellness koncept, wellness kosmetika, dekorace do wellness, dekorace pro wellness, Domácí wellness, domaci wellnes, wellness doma, soukromé wellness, soukrome wellness, soukromé wellness, soukromé wellness centrum.
Domácí wellness  Domácí wellness, domaci wellness, wellness doma, soukrome wellness, soukromé wellness, wellness centrum doma, home spa, home wellness, výstavba domácího wellness, vystavba domácího wellness, jak postavit domaci wellness, jak postavit domácí wellness, domácí wellness centrum, domaci wellness centrum, domácí fitness, domaci fitness, fitness doma, vybaveni pro domaci fitness, domácí fitness vybavení, domaci fitness vybaveni

 

 

 

 

 

 

Komentáře (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Komentáře nejsou povoleny.