Follow me
0

Jak se vyznat v čokoládách? Jak poznat dobrou čokoládu?

Pozor na falešné čokolády

Nejen o Vánocích,ale během celého roku kupujeme čokolády, kdo ale nečte složení, neví, jestli si koupil pravou čokoládu.

Na příchod Mikuláše, čerta a anděla se připravují nejen děti, ale i dospělí. Mikulášská nadílka ve formě čokoládových figurek je dlouholetou tradicí. Pod lákavě vyhlížejícím obalem ale můžete narazit na náhražky. Problém je, že na první pohled jsou od pravé čokolády k nerozeznání. Víte, jak od sebe odlišit čokoládu a sladkou hnědou hmotu?

„Koupili jsme je ve stejném obchodě, stály vedle sebe na stejném regálu, mají stejného výrobce, stejnou váhu i velikost a cenový rozdíl mezi nimi činí pouhé tři koruny. Přesto se 60gramové figurky anděla a Mikuláše svým složením významně liší. Anděl, za kterého jsme zaplatili 24,90 Kč, je z mléčné čokolády. Mikuláš, který stál 21,90 Kč, je vyroben převážně z cukru a palmového tuku,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest.

Kvalitativně jde tedy o dva zcela odlišné výrobky. Rozdíl poznáte pouze tak, že zapátráte po informacích uvedených malým písmem na etiketě na zadní nebo spodní straně staniolového obalu. Na prvním místě ve složení obou figurek stojí cukr. V případě Anděla se však jedná o čokoládu, v případě Mikuláše o výrobek označený jako „Mléčná pochoutka. Cukrovinka“.

Co je ve složení na prvních místech, toho je v receptuře nejvíc.

„Mikuláš obsahuje jen 9 % kakaového prášku se sníženým obsahem tuku, takže nesmí nést název ‚čokoláda‘. Ve výčtu jeho složení najdeme na prvních místech cukr, plně ztužený rostlinný tuk z palmových jader, sušenou mléčnou syrovátku a až pak zmíněný kakaový prášek. Figurka Anděla z pravé čokolády oproti tomu obsahuje nejméně 32 % kakaové sušiny a je správně označena jako ‚mléčná čokoláda‘. Na prvních místech ve složení najdeme cukr, kakaové máslo, kakaovou hmotu a sušené odstředěné mléko,“ říká Hana Hoffmannová.

Na trhu najdeme různé druhy čokolády, všechny popisuje vyhláška č. 76/2003 Sb. Ta udává minimální podíl kakaové sušiny v mléčné a hořké čokoládě, pro mléčnou a bílou (ta kakao neobsahuje) pak vymezuje i nejnižší přípustný obsah mléčné sušiny.

Figurky z pravé čokolády na čokoládu upozorňují v názvu. Ve složení najdete rovněž cukr a mléčné složky, nebude však chybět kakaová hmota a informace o jejím množství. Mikulášské figurky jsou nejčastěji vyrobeny z čokolády mléčné.

Pokud se v názvu výrobku místo slova čokoláda objevuje „kakaová pochoutka“, „kakaová poleva“ či „kakaová hmota“, je třeba zbystřit, pravděpodobně jde o náhražku čokolády. Budete-li číst etiketu dál, jistotu nabydete ze složení výrobků. V těch, které nejsou čokoládové, se na prvních místech objevují cukr, některý z rostlinných tuků a sušená mléčná syrovátka, případně sušené odtučněné mléko. Až pak zpravidla následuje kakao. Cena takových výrobků sice může být nižší, jejich kvalita tomu ale odpovídá.

 

Jak poznat čokoládovou figurku?

  • dejte si práci a čtěte informace na etiketě
  • v názvu výrobku najdete slovo čokoláda
  • etiketa musí obsahovat větu „kakaové sušiny nejméně x %“
  • na druhém místě ve složení bude kakaová hmota nebo kakaové máslo, nikoli rostlinný tuk.

 

Jaké požadavky na čokoládu klade vyhláška?

Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou sušinu. Je vyrobená zejména z kakaového másla (minimálně 20 %), mléka nebo mléčných výrobků (nejméně 14 % mléčné sušiny) a sladidel.

Mléčná čokoláda obsahuje nejméně 25 % celkové kakaové sušiny a 3,5 % mléčného tuku. Jako „extra“ je pak označena mléčná čokoláda s minimálně 30% podílem celkové kakaové sušiny, 18 % mléčné sušiny a 4,5 % mléčného tuku.

Hořká čokoláda musí obsahovat nejméně 35 % celkové kakaové sušiny, výrobky vyšší jakosti (extra) pak 43 %. Existuje i řada hořkých čokolád s mnohem vyššími podíly kakaa. Nejvíce chuťových tónů si lze vychutnat u těch s obsahem sušiny v rozmezí 60–75 %, u čokolád s vyšším podílem už může převažovat hořkost nad ostatními chuťovými vjemy.

 

Zdroj: dTest, foto dTest a archiv webu.

 

 

 

 

 

Kam dál?

 Akce, pozvánky, školení, konference

 

Další články v rubrice Bylinky a koření

 Aura parfémy
Květinové vody – hydroláty/hydrosoly – jaké jsou pravé květinové vody? 
Vykuřovadla a vykuřování, jak čistit prostor, nový směr v aromaterapii, jak vykuřovat pomocí bylinek?

Bylinky pro dobrou náladu
Kurkuma, zázračné koření pro zdraví a krásu
Bylinkové wellness rituály
Aroma koupele – magické rituály krásy
Bylinkové wellness rituály – bylinky a koření ve službách krásy, pohody a zdraví
Bylinky na bolest hlavy

 

Další články domácí wellness:

Domácí wellness rozmazlování – vana plná pohody
Aroma koupele- magická energie z přírody
Bylinkové wellness rituály pro zdraví a krásu
Wellness kosmetika a beauty
Aromaterapie – ovlivní náladu
Víc než jen koupelna – wellness v koupelně – trendy v obkladech
Wellness vybavení pro domácí wellness
Jak postavit domácí wellness?    
Esence do sauny, vůně do sauny  
Bylinky ve wellness – wellness rituály – bylinky a koření  

                                             

 

Wellness interiéry

 
Čím obložit vířivky
Nejčastější problémy s vířivkami a jak to řešit I. část

Nejčastější problémy s vířivkami, jak to řešit II.část
Víc než jen koupelna – domácí wellness-nové trendy v obkladech
Stavíme domácí wellness
Dekorativní obklady ve wellness a spa

 

                                            

 

Další články – sauny a saunování

Výběr esencí do sauny – provoněná pohoda
Dekorace do sauny – doplňky do sauny

Dekorace do sauny – obložení kameny, kámen v sauně
Jaké dřevo do sauny?
Solná dekorace do sauny – sůl v sauně
Fotogalerie domácí sauna – inspirace
Hamam lázně a procedura
Barevné osvětlení sauny – kolorterapie
Peelingové saunové rituály – pro domácí sauny
Domácí wellness

 

 

Rubriky na wellnesslife.cz

Wellness procedury
Wellness terapie
Zdraví a péče
Wellness trendy
Wellness interiéry
Wellness vybavení
Wellness kosmetika
Domácí wellness
Domácí sauna a saunování
Zahradní wellness, outdoor
Wellness

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře (0)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Komentáře nejsou povoleny.